איך עובד דיסק קשיח?
הנתונים מאוחסנים בכונן קשיח בקוד בינארי, תוך שימוש ב-1 ו-0. המידע נפרס על השכבה המגנטית של הדיסק/ות ונקרא או נכתב על ידי ראשי הקריאה ש'צפים' מעל פני השטח הודות לשכבת האוויר המופקת מסיבוב מהיר במיוחד של הדיסק.
במצב כתיבה, זרם חשמלי עובר דרך הראשים ומשנה את פני השדה החשמלי על ידי רישום 0 או 1. במצב קריאה, התהליך הפוך: השדה המגנטי מעביר זרם חשמלי לראש הקריאה, וזה האות מתורגם לאחר מכן לאות דיגיטלי הנקרא על ידי המחשב.
HDD או SSD?
כונן דיסק קשיח מסורתי (HDD), המכונה לעתים בשמותיו המקוצרים דיסק קשיח או כונן קשיח, הוא סוג של אחסון המוני מגנטי המשמש בעיקר במחשבים, אך גם בחלק מנגני מוזיקה ניידים, מצלמות וידאו, נגני DVD ווידאו. קונסולות משחקים וכו'.
טכנולוגיית כונן מוצק (SSD) יכולה לשמש גם ככוננים קשיחים, שבהם הנתונים מאוחסנים על מערך שבבים המחוברים ישירות ללוח המעגלים. אלה נמצאים גם בנגני מוזיקה, אך גם בטלפונים ניידים, טאבלטים ומכשירים חכמים מודרניים רבים.
גודל: בנוסף לקיבולת האחסון של כוננים קשיחים, גם הגודל הפיזי של המכשיר עבר אבולוציות משמעותיות במהלך 50 השנים האחרונות. ה-RAMAC היה בגודל של שני מקררים, בעוד שרוב הכוננים הקשיחים של היום מודדים 3"1/2 (3.5 אינץ', או 9 ס"מ). הגודל הסטנדרטי לכוננים למחשב נייד הוא 2.5 אינץ'. הפריחה של נגני MP3 והתקנים ניידים אחרים תרמו גם לפיתוח כונני מיקרו בגודל 1 אינץ' בלבד!
ממשק: הממשק הוא מרכיב חיוני בכל הכוננים הקשיחים מכיוון שהוא מקשר בין לוח האם לכונן הקשיח. סוג הממשק, בין היתר, קובע את מהירות העברת המידע. בדיוק כמו הגודל והקיבולת של כוננים קשיחים, ממשקים נמצאים בהתפתחות מתמדת. למען הפשטות, נדון רק באלה הנפוצים ביותר:
ATA/IDE: הממשק הנפוץ ביותר עד 2005 למחשבים אישיים, ממשק מסוג זה הוחלף כעת בממשקי SATA.
SATA (טורי ATA): הממשק הנפוץ ביותר מאז 2005, הוא מאפשר קצבי העברה מהירים יותר מה-ATA,
SCSI (ממשק מערכת מחשב קטן): ממשק זה מאפשר חיבור של ציוד היקפי שונים באמצעות מתאם או בקר SCSI.
רכיבים של כונן קשיח מגנטי
כונן קשיח מגנטי מסורתי מורכב משני מרכיבים חיוניים:
רכיב מכני
הכוננים הם מגשים עגולים דו-צדדיים, לרוב עשויים מאלומיניום, מכוסים בשכבה מגנטית שבה הנתונים מצוידים ומאורגנים. כוננים אלה ממוקמים סביב ציר סיבובי המונע על ידי מנוע ציר. מהירות הסיבוב משתנה בהתאם למותג ולדגם של הכונן הקשיח, בדרך כלל בין 5,400 ל-15,000 סיבובים לדקה.
ראש הקריאה/ראש הכתיבה הוא עוד רכיב נייד של הכונן הקשיח. הם מנוהים על ידי מפעיל המונע על ידי מנוע שני. תנועות הסיבוב שלהם מאפשרות להם לטאטא את כל פני השטח של הכוננים. תפקיד הזרוע הוא למקם את הראשים בנתיב מסוים כדי לקבל גישה למידע. חשוב לציין שראשי הקריאה לעולם אינם במגע ישיר עם המשטח המגנטי של הכונן הקשיח. אפילו חיכוך קל או כתם אבק מספיקים כדי לפגוע בכונן.
רכיב אלקטרוני
למרות שהרכיבים המכניים הם הנראים ביותר בכונן קשיח, הרכיב האלקטרוני חשוב לא פחות, מכיוון שהוא מטפל בהעברת הנתונים, כמו גם בתהלוכה ובפקודות בין לוח האם והכונן הקשיח. לכל כונן קשיח יש מיקרו-מעבד וזיכרון אסוציאטיבי המוחזק על לוח מעגלים מודפסים (PCB). מעבד אותות מטפל בהמרה של אותות חשמליים לאותות דיגיטליים.
היסטוריית כונן קשיח, מבנה ותפעול
הכונן הקשיח הוא אחד המרכיבים החיוניים ביותר של כל המחשבים המודרניים והוא בלב העבודה שלנו: שחזור מידע. שנות הניסיון שלנו נתן לנו את ההזדמנות לעבוד כמעט על כל הסוגים וכל המותגים של כוננים קשיחים.
היסטוריה של הכונן הקשיח
כאשר ה-IBM ייצרה את הכונן הקשיח הראשון ב-13 בספטמבר 1956, מעטים אנשים שיערו את ההשפעה שתהיה לו על חיי היומיום שלנו במשך יותר מ-50 שנה. ה-RAMAC ("שיטת גישה אקראית לחשבונאות ובקרה") היה בגודל של שני מקררים ושקל טון. נדרש מדחס אוויר כדי להגן על ראשיו, הצלחות שלו היו גדולות כמו פיצות ויכולת האחסון שלו (5Mb!!) עכשיו קטנה מספיק כדי להיכנס לכיס. ה-RAMAC היה זמין להלוואה לטווח ארוך בסכום צנוע של כ-AUD $50,000, שווה ערך לכ-AUD $370,500 כיום.
עשרים וחמש שנים מאוחר יותר, הומצא הכונן הקשיח הראשון למחשב. הודות לשיטת הקידוד MFM, המחשב יכול להחזיק 4Mb של נתונים והשיג מהירות העברה של 625Kb/s. גרסה מאוחרת יותר של הממשק ST506 הציגה את שיטת הקידוד RLL שאפשרה קיבולת אחסון גדולה עוד יותר ומהירות עיבוד מהירה יותר.
IBM שוב משכתבת את ההיסטוריה ב-12 באוגוסט 1981, עם השקת המחשב האישי הראשון – "מחשב אישי (PC), IBM 5150". בעלות של 2,280 דולר אוסטרלי, IBM 5150 הציע רק 16Kb של זיכרון, בגודל של מייל קטן. התקשינו להזכיר לעצמנו שגם בסוף שנות ה-80, 100Mb נחשב לשטח כונן גדול מאוד. כיום, גודל זה בקושי יספיק להתקנת מערכת ההפעלה וכמובן אינו מספק לחלוטין להפעלת יישומים כלשהם.
קשה לדמיין את התועלת של המחשבים הראשונים, כי בהשוואה לסטנדרט של היום, הם לא יכולים לעשות הרבה בכלל", העורך הראשי של המגזין The Economist בנוגע למגבלות המחשבים הראשונים
הודות לאבולוציות השונות, הייצור של כוננים קשיחים גדל מאלפים בודדים בשנות ה-50 ליותר מ-260 מיליון ב-2003. עלות החיסכון בתמיכה מגנטית גדלה מכ-2,997 דולר אוסטרלי למגה-בייט בשנות ה-60 לכ-0.05 דולר אוסטרלי לג'יגה-בייט. הַיוֹם.
מה העתיד של הכונן הקשיח?
כיום ישנם שני גדלי כוננים קשיחים סטנדרטיים: 3.5 אינץ' ו-2.5 אינץ', נפוץ במחשבים שולחניים ומחשבים ניידים בהתאמה, עם קיבולת של עד 16 טרה-בייט של נתונים. עם זאת, הכוננים הופכים קטנים יותר ויותר, חזקים יותר ופחות יקרים. כוננים המכילים טרה-בייט יהיו קטנים מספיק כדי לענוד אותם כמו תכשיטים. "בקרוב יהיה עלינו הכל – האלבומים והשירים שלנו, התמונות והמסמכים האדמיניסטרטיביים שלנו".
שימוש בכוננים שונים הוא נוהג נפוץ בימינו: מחשבים אישיים, מחשבים ניידים, טלפונים ניידים, טאבלטים, קונסולות משחקים וטלוויזיות חכמות, רק כדי להזכיר כמה. כמה מומחים צופים שיהיו משקי בית שיש להם יותר מ-25 כוננים, עם הופעת האינטרנט של הדברים.
אף צופים כי בחמש השנים הקרובות יסופקו כוננים רבים כמו ב-50 השנים האחרונות.
מניעת אובדן מידע. מניעת אובדן נתונים בכונן קשיח
ככל שמכשירים חדשים מופיעים בשוק וכמות הנתונים השמורים מתרחבת, גדלים הסיכונים לאובדן נתונים. לא משנה באילו אמצעים ננקטים כדי לשמור נתונים, וגם לא אילו השקעות נעשות בהגנה על נתונים, אובדן נתונים הוא בלתי נמנע. חברת ריקברלי עושה שחזור מידע.
ריקברלי מציעה את המומחיות והטכנולוגיה החדשנית ביותר לשחזור מידע שאבד מכל סוג של מדיה, מערכת הפעלה או התקן אחסון, ללא קשר לגילו או פגום.
עצה שכדאי לזכור היא תמיד לצפות ולהתכונן לגרוע מכל. על ידי יצירת גיבוי ותוכנית מגירה לתרחיש הגרוע ביותר.